Składniki :
50g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
10g drożdże świeże
10g cukier
6g sól
150g razowa mąka orkiszowa grubo mielona
250g mąka pszenna typ 500
100g mąka żytnia typ 720
300g woda
Orkisz przeżywa dziś swoją drugą młodość i bardzo dobrze bo to wyjątkowe ziarno a z niego wyjątkowe mąki. W skład mojego dzisiejszego przepisu wchodzi mąka orkiszowa raz , grubo zmielona - czyli po prostu razowa. Użyłem także mąkę pszenną typ 500 oraz 20% mąki żytniej typ 720 , a ciasto poprowadziłem moją ulubioną metodą , czyli na kwaso - podmłodzie , co oznacza jednocześnie na zakwasie i na drożdżach. Zależało mi aby efektem końcowym były raczej wiejskie buły orkiszowe , niż piękne bułeczki , jak to wyszło pozostawiam Waszej ocenie.
1 faza : kwaso - podmłoda (jednoczesne połączenie zakwasu z rozczynem drożdżowym)
- 50g zakwas żytni aktywny
- 225g woda o temp 26oC
- 150g mąka orkiszowa razowa grubo mielona
- 10g świeże drożdże
- 75g mąka żytnia typ 720
2 faza : ciasto właściwe
- kwaso -podmłoda ( cała faza poprzednia)
- 10g cukier
- 6g sól
- 75g woda o temp 30 oC
- 250g mąka pszenna typ 500
Tuż przed wypiekiem odwróć każdą "do góry nogami" i włóż do nagrzanego do 220oC piekarnika. Natychmiast spryskaj wierzch bułek delikatnie wodą i piecz 5 minut , a następnie zmniejsz temp do 180oC i nadal piecz jeszcze 15-20 minut.
Wpis dołączam do http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz