Składniki :
490g mąka pszenna typ 500
10g mąka żytnia typ 720
7g świeże drożdże
15g masło
15g miód z polskiej pasieki
100g maślanka
200g woda
Jak tu zrobić pożywne bułki dla dzieci , które w dodatku te nasze dzieci będą chciały jeść? Niełatwe to zadanie w czasach , kiedy wszystko jest już tak "udelikatnione" i "wysmaczone" , ale niestety ubogie w podstawowe składniki odżywcze. Nie zakładam , że od razu nasze pociechy będą jeść razowca , czy nawet grahamki , ale warto od czegoś zacząć. Maślanka wraz z miodem , to dobry pomysł na wzbogacenie prostych , ale smacznych i całkiem podobnych do tych z piekarni bułek.
Moje bułki maślane z miodem przygotowałem metodą pośrednią , na długim i zimnym rozczynie drożdżowym , co nadało im dodatkowego smaku i aromatu a skórka stała się delikatna i chrupiąca. To jak faktycznie skórka była chrupiąca a smak miodowo - maślany warto spróbować , bo przepis jest naprawdę prosty.
1 faza : rozczyn
- 200g woda o temp 24oC
- 7g świeże drożdże
- 200g mąka pszenna typ 500
2 faza - ciasto właściwe
- 403g rozczyn (cała faza poprzednia)
- 100g maślanka o temp 26-28oC
- 8g sól
- 15g masło
- 15g miód z polskiej pasieki (nie kupuj innych miodów wspieraj naszych pszczelarzy)
- 10g mąka żytnia typ 720
- 290g maka pszenna typ 500
Po tym czasie uformuj 8 kształtnych kul i odłóż przykryte ściereczką na 1 godzinę w ciepłe miejsce do rozrostu końcowego. Tuż przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć ( w gwiazdę) ale nie jest to niezbędne. Spryskaj wierzch bułek maślanych wodą i niezwłocznie wypiekaj w temp 210-220oC 5 minut następnie dalej piecz w zmniejszonej do 180oC jeszcze 15 minut.
wpis dołączam do http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html
O rany...ale pysznie wygladaja..zapisuje do wyprobowania.
OdpowiedzUsuńDzięki Ci , cieszę się w tym przepisie całą pracę wykonują za nas drożdze , trzeba tylko dać im tylko czas :) pozdrawiam Cię
UsuńJuż miałam robić rozczyn pierwszy...ale ..no własnie...rozchodzi się o drożdże..w składnikach jest 7 g świeżych, a w rozczynie 3 g suchych..czy to obojętne jakie dać?
OdpowiedzUsuńSpokojnie Bożenko , możesz zastosować 3g instant lub 7g świeżych - przepisałem tę recepturę wprost z mojego kajetu bo raz robię na instant raz na świeżych jak mam. Dla lepszego zrozumienia jednak zaktualizuję posta i wpiszę i tu i tu 7g świeżych drożdży. Daj znać jak Ci wyjdą
OdpowiedzUsuńDzięki...Miały być na śniadanie..ale będą na kolację..rozczyn już rośnie jakiś czas..Zobaczymy..co z tego będzie..
Usuńpiękne :) też jestem chętna do zrobienia :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i także w miarę możliwości odezwij się proszę jak Ci się udały , pozdrawiam Was
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne, najlepsze chwilę po upieczeniu, ale też "odświeżone", z tostera. Od czasu do czasu może być taka odmiana dla malucha jedzącego każdy rodzaj pieczywa, także to "najcięższe" razowe. Moje niestety nie tak kształtne :( Wszystkie bułeczki rosną mi na boki zamiast w górę, dlaczego?
OdpowiedzUsuńŚwietnie , że jesteś zadowolona z bułeczek:) Co do kształtu to nie jest najistotniejsze , a co do rozrostu wszerz to najwięcej zależy od pory posiłku (raczej na śniadanko niż kolację) - mądrala ze mnie - a sam uwielbiam na kolację pieczywo czosnkowe wszelkiej maści , pozdrawiam Cię
OdpowiedzUsuńMoje bułeczki już zjedzone...pyszne ..robiłam je wczoraj na kolację..
OdpowiedzUsuńFajnie , że bułeczki smakowały , u mnie stygnie dziś na kolację razowy , słodowy z żurawiną - dzięki za wiadomość :)
OdpowiedzUsuńO rany..z żurawiną...czekam na przepis..
UsuńFajne bułeczki:). Moje dzieciaki jedzą akurat wszystkie chleby, które upiekę, ale i ja sama od czasu do czasu mam ochote po prostu na jasne bułeczki:) przepis zapisuję:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTeż mam takie fazy , że po ciężkich żytnich razowcach nachodzi mnie na chrupanie pszennych , delikatnych wypieków , pozdrawiam Cię i udanych wypieków
OdpowiedzUsuńUpiekłam dzisiaj te bułeczki i jestem zachwycona :-) wyszły pyszne w smaku :-) dziękuje i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się i przyznam zazdroszczę - u mnie permanentny brak czasu na wypieki - muszę koniecznie jakoś to zmienić :) pozdrawiam
Usuń