Składniki
50 g zakwas pszeniczny
475 g mąka typ 500
11 g sól
3 g drożdże instant
275g woda
Pracując nad tą recepturą miałem na względzie przede wszystkim uzyskanie chrupiącej skórki , delikatnego ale porowatego miękiszu , wyjątkowego smaku i aromatu . Doszedłem do wniosku , że najlepszy efekt uzyskam metodą 3 fazową przy połączeniu zakwasu pszenicznego z podmłodą czyli rozczynem drożdżowym. Zapraszam na początku sierpnia do odwiedzenia :
http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html
Przygotowanie
1 faza : żurek z zakwasu pszenicznego
- 50g zakwas pszeniczny
- 100g woda o temp 20-24 oC
- 100g mąka typ 500
2 faza : podmłoda czyli rozczyn drożdżowy
- 250g żurek (cała 1 faza)
- 50g woda temp 26-28oC
- 3g drożdże instant
- 100g mąka typ 500
3 faza : ciasto
403g rozczyn drożdżowy (cała 2 faza)
125g woda temp 28oC
275g mąka typ 500
10g sól
ciasto mieszaj 20min (ja użyłem wypiekacza do tego celu)
następnie przełóż do natłuszczonego pojemnika i pozostaw na 60 min
po 60 minutach podziel ciasto w prostokąty przełóż na papier do pieczenia i pozostaw na 20min
po 20 min wstaw do rozgrzanego piekarnika temp 220oC , spryskaj od góry wodą przez 5 sekund i wypiekaj w tej temp 3 min , następnie zmniejsz temp do 180oC i nadal wypiekaj przez 17 min (20min cały wypiek) a tak wyglądają gotowe moje ciabatty
Wyglądają pysznie;)
OdpowiedzUsuńAz slinka leci :))
OdpowiedzUsuńjak zrobic zakwas pszeniczny
OdpowiedzUsuńzapraszam tutaj > http://adampiekarz.blogspot.com/search/label/zakwasy%20receptury
Usuń