Składniki :
100g mąka żytnia typ 720
300g mąka pszenna typ 750
10g sól
3g drożdże instant
250g woda temp 24oC
Skoro jest żytni zakwas 60 godzinny, to zróbmy na nim najprostszy chleb mieszany, pszenno - żytni. Ciasto na ten chleb przygotowujemy łącząc wszystkie składniki razem. Dodałem aż 250g wody więc ciasto było luźne i nieco klejące ale zrobiłem tak celowo - uwielbiam delikatny miękisz o sporej porowatości . Jeśli chcesz uzyskać bardziej zwartą konsystencję ciasta i w konsekwencji miękiszu, możesz użyć 230g wody.
To jaką skórkę i smak daje zakwas 60 dniowy w tej recepturze to bajka , naprawdę warto spróbować.
Zapraszam w pierwszych dniach sierpnia na :
http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html
Przygotowanie krok po kroku :
- mieszanie - wszystkie składniki mieszaj przez 20 minut , ciasto będzie luźne
- leżakowanie/fermentacja - po mieszaniu pozostaw ciasto pod przykryciem na 50 minut
- przebicie - po 50 minutach leżakowania delikatnie zagnieć ręcznie ciasto kilka razy
- formowanie - bezpośrednio po przebiciu uformuj ciasto w kształt kuli i przełóż do oprószonego mąką koszyka rozrostowego lub miski na 60 min to jest garowanie czyli rozrost końcowy
- wypiek - po 60 min garowania przełóż na posypaną otrębami blachę wypiekową , spryskaj od góry wodą i włóż do piekarnika o temp 220oC, piecz 5 min a następnie zmniejsz temp do 180 - 200oC i dalej piecz przez 25-30 min
Jaki jeszcze chlebek można upiec na zakwasie żytnim 60 godzinnym? Jutro będę już miała gotowy i chcę upiec pierwszy żytni chleb :)
OdpowiedzUsuńAsiu - każdy z udziałem zakwasu :) jak będziesz miała gotowy nie zużywaj całego , zostaw np 50g w lodówce i odświeżaj najdalej co 7 dni w następujący sposób : do zakwasu wyjętego z lodówki dodaj 50g wody o temp 26oC + 50g mąki żytniej , dokładnie wymieszaj i pozostaw w ciepłym miejscu na 8-10 godzin (będziesz miała 150g zakwasu) , jak zostawisz 100g zasada matematyczna taka sama 100 woda+ 100 mąka żytnia. Ważne aby nie pozostawiać raczej na dłużej niż 7 dni bez odświeżania i zawsze po odświeżeniu odczekać 8-10 godzin. W ten sposób zakwas można "pielęgnować" do końca świata, pozdrawiam Cię
Usuń