Składniki :
100g zakwas żytni aktywny o wydajności 200%
100g mąka żytnia typ 720
150g mąka orkiszowa pełnoziarnista
200g mąka pszenna typ 750
2g drożdże instant
9g sól
250g woda
Często korzystam z razowej mąki orkiszowej , drobno zmielonej. Tym razem postanowiłem samemu zemleć całe ziarna orkiszu , aby uzyskać mąkę orkiszową z pełnego ziarna , lecz grubo zmieloną , nadającą ciekawą fakturę skórki i miękiszu pełnoziarnistego chleba orkiszowego. Z drugiej strony nie chciałem aby to był ciężki chleb orkiszowy , lecz nieco bardziej subtelny. Jak to wyszło - zobaczcie sami - jedno jest pewne : orkisz w pełni zasługuje na zainteresowanie jakim coraz bardziej się cieszy , a walory , no cóż : ten smak , ten wygląd i samo zdrowie , koniecznie trzeba tego spróbować
Ciasto przygotowałem na zakwasie i osobno na długim zimnym rozczynie czego efektem jest doskonale wykształcona , chrupiąca skórka oraz smak i zapach tego pełnoziarnistego chleba orkiszowego. Prowadzenie ciasta rozpisałem na dni i godziny aby dać lepszy obraz rozłożenia czynności w czasie.
1 faza : zimny rozczyn nastawiony w piątek o godzinie 16.00
- 150g woda temp 22oC
- 2g drożdże instant
- 150g mąka orkiszowa pełnoziarnista grubo zmielona
2 faza : kwas nastawiony w sobotę rano o godzinie 9.00
- 100g zakwas żytni aktywny
- 100g woda o temp. 24oC
- 100g mąka żytnia typ 720
3 faza : ciasto właściwe sobota godzina 17.00
- 302g rozczyn - cała 1 faza (godzinę wcześniej wyjęty z lodówki)
- 300g kwas - cała 2 faza
- 200g mąka pszenna typ 750
- 9g sól
Po 30 minutach leżakowania wyjmij ciasto na oprószony mąką blat , składaj ciasto do środka (jak 4 rogi chusteczki do jednego środka) , obróć " do góry nogami" i uformuj kulistymi ruchami . Przełóż kulę ciasta do oprószonego mąką koszyka rozrostowego , lub innego naczynia nadającego kształt na około 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto wypiekaj najpierw w temp 230oC z zaparowaniem piekarnika bezpośrednio po włożeniu do niego chleba , a po 5-7 minutach zmniejsz temperaturę do 180oC i dalej piecz jeszcze około 35 minut.
Tuż po wyjęciu spryskaj Twój pełnoziarnisty chleb orkiszowy wodą i pozostaw do przestygnięcia.
Wpis dołączam do http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html
bochenek bardzo zgrabny , miąższ idealny i świetna fotorelacja
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twoje uznanie , mam jeszcze tak wiele receptur , ale z czasem , jak to z czasem - różnie. Jako bardziej doświadczoną zapytam : jak dodać listę obserwowanych/ulubionych blogów?
OdpowiedzUsuńAdam , wchodzisz w Układ i tam jest takie coś jak gadżety na to klikasz i szukasz lista blogów i tam trzeba wklejać linki swoich blogów co chce się obserwować
OdpowiedzUsuńDziękuję Ci za pomoc - proste - działa :)
Usuńa to świetnie ,że działa :)
UsuńCzy drożdże są tu konieczne? W jaki sposob można zmodyfikować przepis aby użyć samych drożdży?
OdpowiedzUsuńJeśli znasz zasady zakwaszania mąki żytniej (dokarmianie /czas /temperatura/jakość mąki) możesz pominąć drożdże i chleb uda się bez nich. Użycie samych drożdży (bez zakwasu ) w recepturach z dużym udziałem mąk żytnich jest niezdrowe (niestrawne)
Usuń