Składniki :
150g mąka gryczana pełnoziarnista
330g mąka pszenna typ 500
3g drożdże instant
8g sól
10g słód jasny pszenny
20g olej rzepakowy
290g woda
Z racji pracy zawodowej zagłębiam się obecnie w receptury na wszelkiej maści pieczywo z udziałem mąki gryczanej oraz owsianej i jako "produkt uboczny" tej pracy przedstawiam prostą recepturę na bułki gryczane pełnoziarniste o zupełnie niespodziewanym smaku. Użycie dobrej mąki gryczanej pełnoziarnistej w połączeniu ze słodem pszennym i olejem rzepakowym powoduje , że smak jest bardzo zaskakujący , nie przytłaczający gryką a jednocześnie to właśnie ta mąka gryczana powoduje niezwykłą chrupkość wypieku. O właściwościach zdrowotnych nie będę się rozpisywał , wspomnę tylko o bogactwie błonnika , magnezu , potasu witamin z grupy B i PP.
Recepturę opracowałem metodą pośrednią (2-fazową) na bazie dojrzewającej podmłody pszenno-gryczanej (rozczynu drożdżowego).
1 faza : podmłoda pszenno gryczana (rozczyn drożdżowy)
- 290g woda o temp.22oC
- 3g drożdże instant
- 150g mąka gryczana pełnoziarnista
- 100g mąka pszenna typ 500
2 faza : ciasto właściwe
- 543g podmłoda ( cała faza poprzednia)
- 8g sól
- 10g słód jasny pszenny
- 240g mąka pszenna typ 500
- 20g olej rzepakowy
Po wymieszaniu pozostaw w spoczynku (leżakowanie) na 40 minut do przefermentowania całego ciasta.
Po 40 minutach leżakowania lekko zagnieć (tzw. przebicie) celem pozbycia się gazów fermentacji i ponownego napowietrzenia a następnie uformuj walec jak na poniższym zdjęciu. Przykryj ścierką i pozostaw w ciepłym miejscu na 60 minut do fermentacji końcowej (rozrost).
Po 60 minutach prawidłowo (dwukrotne zwiększenie objętości) wyrośnięte ciasto w postaci walca pokrój nożem jak na poniższym zdjęciu. Przełóż na blachę wypiekową , natnij natłuszczoną żyletką wzdłużnie z góry , i spryskaj delikatnie wodą.
Wypiekaj z bardzo lekkim zaparowaniem (spryskaj piekarnik wodą tuż po wsadzie bułek do wypieku) w temperaturze 210oC przez 5 minut i następnie jeszcze około 15 minut w temperaturze 180-190oC.
PROSTE , SMACZNE , ZDROWE - A JAK CHRUPIĄ :)
Wpis dołączam do http://zapachchleba.blogspot.com/p/na-zakwasie-i-na-drozdzach.html
Piękne trójkątne bułeczki. Wyglądają niezwykle apetycznie :) pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńDzięki Małgosiu :) Mnie najbardziej zaskoczył smak - tzn. brak ciężkiej nuty gryczanej , za którą nie szczególnie w pieczywie przepadam , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniałe bułeczki, ciekawa jestem czy można zastąpić mąkę gryczaną mąką jaglaną ? Twoimi bułeczkami zapachniało aż u mnie:))
OdpowiedzUsuńNiemal czytasz w moich planach:) właśnie jem chleb jaglany , który postaram się opublikować jak najszybciej , a dokładnie w bułeczkach można zastąpić mąkę gryczaną - jaglaną, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńpiekłam. pyszne. robiłam tez wersje z pelnoziarnista mąka pszenna by byly jeszcze zdrowsze. przepis super bo wszystkie bułki się udały. ..jeden minus to to że moje nie były tak ksztaltne jak Twoje ;) brak wprawy i profesjonalizmu. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSuper :) Od jakiegoś czasu w mojej "poczekalni" do wypieków jest mąka pszenna pełnoziarnista , bardzo przyjemna i bogata w składniki , pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, chciałabym wykonać te piękne bułki czy jednak mogę pominąć słód i również dobrze się upieką?
OdpowiedzUsuńmożna pominąć słód - skórka będzie mniej chrupiąca a miękisz mniej delikatny pozdrawiam Cię
Usuńwyglądają bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuń