Składniki :
535g mąka orkiszowa typ 700
20g chia (szałwia hiszpańska)
25g naturalny słód jęczmienny
9g sól
3g drożdże instant
380ml woda
30ml olej rzepakowy polski tło
25g naturalny wysuszony zakwas Durum
lub
25g naturalny wysuszony zakwas żytni
Chia czyli szałwia hiszpańska robi zawrotną karierę wśród produktów naturalnych , zawierających całe spektrum składników wyjątkowo korzystnych dla organizmu człowieka. Warto
o nich szerzej poczytać i stosować nie tylko jako dodatek do wypieków. Z mojego punktu widzenia (zależnego oczywiście od siedzenia) postanowiłem się przełamać i przetestować chia ze względu j.w. ale także na ciekawą jej cechę zbliżoną do siemienia lnianego , a mianowicie charakterystyczną śluzowatość wody jaką uzyskujemy po zalaniu nią zarówno nasion chia jak i siemienia lnianego.
jak to ma miejsce w wypadku siemienia lnianego (także przydatności do spożycia) czy jest może wręcz przeciwnie ?
Aby upiec dwie pieczenie na jednym ogniu , na prośbę wielu moich Klientów wykorzystam w tej recepturze także moje wysuszone zakwasy : żytni lub zamiennie zakwas z semoliny (Durum) jak również naturalny słód jęczmienny. Składniki te w przypadku przepisów bez udziału mąk żytnich mają za zadanie poprawienie właściwości miękiszu , nadania szczególnego , pełnego bukietu aromatycznego a w przypadku słodu jęczmiennego wybitnie chrupiącej skórki charakterystycznej dla takich wypieków jak francuskie bagietki (francuskie - mocno porowaty wilgotny miękisz).
Zdając sobie coraz bardziej sprawę , że brak czasu niestety jest często decydujący przy podejmowaniu decyzji piekę lub nie , recepturę opracowałem w oparciu o prostą metodę jednofazową z zimnym "dojrzewaniem" ciasta w chłodziarce , po uprzednim namoczeniu nasion chia w wodzie. Zagwarantowało to prostotę wykonania jak również , jak się okazało oczekiwaną bardzo dobrą jakość gotowego pieczywa.
Aby optycznie bardziej zróżnicować próby z zakwasem żytnim od tych z zakwasem durum - formowałem podłużne kęsy ciasta z nacięciem w przypadku zakwasu żytniego a czterokątne w przypadku użycia zakwasu durum.
namaczanka z nasion chia:
- 380ml woda zimna
- 20g nasiona chia
ciasto właściwe:
- 400g namaczanka z nasion chia
- 25g naturalny wysuszony zakwas żytni lub 25g naturalny wysuszony zakwas durum
- 25g naturalny słód jęczmienny
- 9g sól
- 3g drożdże instant
- 535g mąka orkiszowa typ 700
- 30ml olej rzepakowy polski tłoczony na zimno
8 minut . Ciasto pozostawiamy pod przykryciem 15minut. Następnie w przypadku pierwszym (z użyciem zakwasu żytniego) formujemy podłużne kęsy , które układamy na tacy i dokładnie przykrywamy folią. W tej postaci chowamy do lodówki na 12 do 24 godzin. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki odkrywamy , odwracamy każdy górą na spód i tak pozostawiamy na 1.5 do 2 godzin. Tuż przed zasadzeniem do piekarnika nacinamy wzdłuż, lekko natłuszczoną żyletką. Wypiekamy z minimalnym zaparowaniem 5minut w temp około 220 stopni i następnie około 20 minut w temperaturze około 195-205stopni.
W przypadku wykończenia "na kwadratowo" (opcja z zakwasem durum z moich zdjęć) składniki dozujemy identycznie a ciasto przekładamy do prostokątnej , natłuszczonej formy , którą pod przykryciem wkładamy także do lodówki na 12 do 24 godzin celem powolnej , zimnej fermentacji.
Po tym czasie wyjmujemy z lodówki wykładamy z formy na oprószony mąką blat, poprzez jej obrócenie do góry dnem. Tniemy na kwadraty lub jak kto woli prostokąty , rozsuwamy aby miały miejsce na rozrost końcowy i tak pozostawiamy również na około 1,5 do 2 godzin.Wypiek prowadzimy identycznie.
PS
Warto zwracać uwagę przy zakupie tzw wysuszonego zakwasu czy jest to naturalny wysuszony zakwas czy niestety środek zakwaszający. A z innej beczki - rozwiązałem problem ze słabą mocą piekarnika (słabe grzanie od spodu , które jest decydujące) - kupiłem kamień szamotowy do piekarnika i wypieki są idealne (a pizza aż chrupie :)
pozdrawiam
Bułeczki wyglądają wspaniale zwłaszcza te z podłużnym cięciem. Rozumiem, że nasiona chia zachowały się jak siemię lniane ?
OdpowiedzUsuńPs. w części ciasto właściwe chyba zabrakło mąki, o której jest mowa na wstępie :)
Jak to dobrze , że są tacy ludzie , którzy nie tylko oglądają , czytają ale także analizują > dzięki za przypomnienie > poprawiłem w cieście właściwym brak mąki. Można powiedzieć , że chia w tego rodzaju cieście zachowały się podobnie jak siemię lniane - jednak ich zdolność do wiązania wody jest większa w porównaniu do lnu zwykłego , co trzeba przewidzieć w namaczance. Pozdrawiam
UsuńCzy można zamiast zakwasu wysuszonego żytniego użyć naturalnego pracującego zakwasu? i ile zakwasu trzeba by wtedy użyć?
OdpowiedzUsuńOczywiście tak , jak - opisałem w odpowiedzi Krzyśkowi
Usuńpozdrawiam
Czy i w jakich ilościach można zastąpić wysuszony zakwas zakwasem żytnim
OdpowiedzUsuńzakładamy zakwas o wydajności 200% (połowa to woda i połowa to mąka)
Usuń100g zakwasu aktywnego zastępuje 50g zakwasu suchego , dodatkowo odejmujemy z receptury 50g wody , bo tyle wprowadzamy jej w zakwasie
pozdrawiam
Witam czy można zamiennie dodać zakwas świeży zamiast suchego ?
OdpowiedzUsuńOczywiście tak , jak - opisałem wyżej w odpowiedzi Krzyśkowi
Usuńpozdrawiam