tag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post8001018673762222052..comments2023-12-23T11:26:10.622+01:00Comments on AdamPiekarz: prosty zakwas pszenicznyAdam Piekarzhttp://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-57689304384931529082014-11-30T16:03:46.020+01:002014-11-30T16:03:46.020+01:00Odpowiadam z opóźnieniem ale może się przyda : dod...Odpowiadam z opóźnieniem ale może się przyda : dodawać można lecz pamiętając aby namoczyć ziarna na min 2 godziny (może być i doba) inaczej w trakcie procesu wypieku będą "piły wodę " z ciasta i miękisz nie będzie tak prawidłowy albo wręcz będzie się kruszył dokarmianie opisałem Markowi K<br />poniżej , pozdrawiam CięAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-81556778221576232842014-11-30T15:59:53.215+01:002014-11-30T15:59:53.215+01:00Jak najbardziej można/trzeba przechowywać w lodówc...Jak najbardziej można/trzeba przechowywać w lodówce , proponuję metodę dokarmiania :<br />ocieplony zakwas z lodówki (24-28stopni) rozprowadzamy w takiej ilość wody (temp24-28) ile waży zakwas i tyle samo następnie dodajemy wody : 1 miara zakwas + 1 miara woda + 1 miara mąka .<br />Odstawiamy w ciepłe miejsce na 8-10 godzin i gotowe przy założeniu , że w lodówce nie stał dłużej niż 2-3 dni , jeśli dłużej - dokarmiamy 2krotnie wg powyższego schematu<br />pozdrawiamAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-29922397076316529782014-11-09T17:37:08.737+01:002014-11-09T17:37:08.737+01:00Czy moge przechowywac ten zakwas w lodowce? A jak ...Czy moge przechowywac ten zakwas w lodowce? A jak dokarmiac ?Marek Khttps://www.blogger.com/profile/03748380245107139227noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-80485886799315101062014-11-07T23:14:40.690+01:002014-11-07T23:14:40.690+01:00Witam,
wlasnie nastawilem zakwas na 3 etap. Zamier...Witam,<br />wlasnie nastawilem zakwas na 3 etap. Zamierzam wykorzystac polowe zakwasu, reszte przechowam w lodowce. Zamierzam upiec twoj chleb graham. Czy moge do niego dodac nasion slonecznika i dyni? Jak mam dokarmic zakwas za tydzien po wyjeciu z lodowki?<br />Pozdrawiam<br />MarekMarek Khttps://www.blogger.com/profile/03748380245107139227noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-77191391711535933382013-08-22T14:12:08.926+02:002013-08-22T14:12:08.926+02:00Tak można , tym bardziej , że jest to już 3 etap ,...Tak można , tym bardziej , że jest to już 3 etap , gdzie w pierwszych dwóch dzięki użyciu mąki "grahamki" uzyskaliśmy prawidłowe solidne podstawy naszego zakwasu.Adam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-89243292509720598092013-08-22T13:27:45.838+02:002013-08-22T13:27:45.838+02:00A czy zamiast mąki 500 mogę użyć 650?A czy zamiast mąki 500 mogę użyć 650?Aleksandrahttps://www.blogger.com/profile/03321381567917491955noreply@blogger.com