tag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post4534451730279192609..comments2023-12-23T11:26:10.622+01:00Comments on AdamPiekarz: chleb sandomierskiAdam Piekarzhttp://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comBlogger30125tag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-43679911241579539512017-03-12T11:33:31.024+01:002017-03-12T11:33:31.024+01:00Takie komentarze jak Twój Marto są niezwykle ważne...Takie komentarze jak Twój Marto są niezwykle ważne i niezwykle motywujące, szczególnie w nawiązaniu do permanentnego dziś braku czasu. Znać recepturę i prowadzenie ciasta, to jedno, a rozpisać i zrobić czytelne w przekazie zdjęcia to drugie.- Tak można użyć. pozdrawiam serdecznieAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-69124341064870214052017-02-07T12:54:51.525+01:002017-02-07T12:54:51.525+01:00Dzieki za ten przepis oraz zdjecia poszczegolnych ...Dzieki za ten przepis oraz zdjecia poszczegolnych faz. Dzieki temu polubilam trojfazowe prowadzenie kwasu. Wcale nietrudne, trzeba tylko rozplanowac godzinowo i wkalkulowac w tydzien pracy lub weekend. Najmlodszy syn wyjechal z Polski w wieku 4 lat, bylam wiec ciekawa co powie, bo chowal sie wszakze na amerykanskim chlebie. Jednakowoz bardzo mu chleb sandomierski przypadl do gustu!<br />Pytanie: jesli sie ma swiezo dokarmiony aktywny zakwas 200% to mozna go uzyc jako juz gotowa pierwsza faze, prawda?Martahttps://www.blogger.com/profile/18399008718042555110noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-5589369815707011122015-03-24T13:49:20.295+01:002015-03-24T13:49:20.295+01:00Moją chyba jednak pierwszą pasją jest historia a o...Moją chyba jednak pierwszą pasją jest historia a ona jak wiadomo kołem się toczy co oznacza , że koniecznie trzeba ją poznawać , pielęgnować zwyczaje , obrzędy itp , bo powstały często w procesie wielu pokoleń a nie w firmie PR , doskonale można z niej wyciągać wnioski na dziś i na przyszłość.<br />Gdzieś także napisałem , że w moich zapatrywaniach na tzw "całokształt życia w naszym kraju" nie jestem sam a jest nas wiele , tylko jesteśmy często gdzieś przykryci przez w skrócie mówiąc nowomodę.<br />Twój komentarz jest tego potwierdzeniem co mnie szczególnie cieszy i motywuje pozdrawiam Cię serdecznieAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-77201374531663832532015-03-24T09:37:03.744+01:002015-03-24T09:37:03.744+01:00witaj Adam. chciałbym odnieść się do Twojego wstęp...witaj Adam. chciałbym odnieść się do Twojego wstępu. Otóż konsumenci w tym kraju mają niską świadomość, kierując się ceną pieczywa, i paradoksalnie kupując tanie pseudo-pieczywo przyczyniają się do zubożenia siebie i całego narodu, zarówno w sensie kulturowym jak i ekonomicznym, bo wystarczy by zapanował trend kupowania pieczywa w małych rodzinnych piekarniach które trzymają się tradycyjnych receptur, by szmule i helmuty zwinęły swoje interesy z naszego kraju, a pieniądz wówczas zostaje w kraju, w obiegu pomiędzy nami, co w konsekwencji poprawia sytuację materialną polskich rodzin. Kupowanie bezmyślne w biedronkach, lidlach bo jest najtaniej jest krótkowzroczne i doprowadzi do katastrofy. Chyba że ten naród nareszcie przetrze oczy i zrozumie na czym polega wspólnota, patriotyzm itd. dotyczy to nie tylko pieczywa ale każdej dziedziny w tym skolonizowanym dziś kraju. Aczkolwiek chleb jest istotnym symbolem, jednym z ważniejszych, dlatego szacunek za to że dzielisz się wiedzą fachową i uświadamiasz ludzi, dla mnie jesteś jednym z tych wojowników walczących o odzyskanie tożsamości narodowej.zubrhttps://www.blogger.com/profile/01573168641533099392noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-87715321037463369072014-11-30T16:10:51.111+01:002014-11-30T16:10:51.111+01:00Przyznam się , że zazdroszczę czasu którego tak ba...Przyznam się , że zazdroszczę czasu którego tak bardzo mi brakuję , ale cieszę się niezmiernie , że ten upieczony chleb to POLSKI SANDOMIERSKI pozdrawiam CięAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-88260695148684330122014-10-16T13:54:01.582+02:002014-10-16T13:54:01.582+02:00Upiekłam ten chleb na Dzien Chleba.
Bardzo bardzo...Upiekłam ten chleb na Dzien Chleba. <br />Bardzo bardzo dziękuję za przepis. a.greyhttps://www.blogger.com/profile/11605502924845145809noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-37951392036751160032014-05-18T10:18:51.955+02:002014-05-18T10:18:51.955+02:00witaj Marcin - dzięki za zaproszenie ale jak widać...witaj Marcin - dzięki za zaproszenie ale jak widać po braku nowych postów na moim blogu walczę z problemami życia codziennego i póki co nie jestem w stanie nic sensownego zrobić , mam nadzieję że sytuacja wkrótce się poprawi jeszcze raz dzękiAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-18146942093582267602014-05-17T13:02:12.749+02:002014-05-17T13:02:12.749+02:00Adamie, jako że lubisz przypominać nasze rodzime w...Adamie, jako że lubisz przypominać nasze rodzime wypieki, serdecznie zapraszam Cie na wspólne <a href="http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/pieczemy-polski-chleb" rel="nofollow">patriotyczne wypiekanie</a> ;)MarcinHhttps://www.blogger.com/profile/11675181694554778087noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-69656979151846395702014-05-11T08:13:24.239+02:002014-05-11T08:13:24.239+02:00Jako Adam (nie pan) - odpowiadam : książki uwielbi...Jako Adam (nie pan) - odpowiadam : książki uwielbiam , te historyczne (Piotr Zychowicz) i te sensacyjne także (R Ludlum). Jeszcze za wcześnie - ja jeszcze się wiele uczę. Z drugiej strony człowiek uczy się całe życie. Dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam (mam nadzieję , że mój obecny tryb życia ulegnie zmianie , bo jak widać po ilości nowych postów - czasu brak)Adam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-32635332159958379632014-05-08T07:43:38.631+02:002014-05-08T07:43:38.631+02:00Panie Adamie, jeszcze chcialam dodac ze mam wielka...Panie Adamie, jeszcze chcialam dodac ze mam wielka nadzieje ze kiedys uwiecznieniem tego bloga bedzie ksiazka :) <br />pozdrawiam<br />AgataAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/07315436319536000684noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-12661042324662051582014-05-08T07:27:23.142+02:002014-05-08T07:27:23.142+02:00Dziekuje serdecznie!
slicznie dziekuje za spelnien...Dziekuje serdecznie!<br />slicznie dziekuje za spelnienie prosby i za chec dzielenia sie rodzima wiedza piekarska :)<br />Niech nie popadna w zapomnienie smaki jakimi delektowali sie od wiekow nasi przodkowie :)<br />Pozdrawiam i pedze dokarmic zaczatek :)<br />Agata<br /><br /><br />Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07315436319536000684noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-31729521319183213692014-03-12T09:40:52.034+01:002014-03-12T09:40:52.034+01:00ad1 - woda zimna
ad2 - wystarczy cienka warstwa
ad...ad1 - woda zimna<br />ad2 - wystarczy cienka warstwa<br />ad3 - nie ponieważ jeśli użyjesz skrobi ziemniaczanej wyjdzie tzw chleb tygrysi<br />konkretne pytania - pozdrawiam CięAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-38072641311613322072014-03-11T23:49:04.118+01:002014-03-11T23:49:04.118+01:00Mam kilka pytań dotyczących kleiku:
1) Jakiej wody...Mam kilka pytań dotyczących kleiku:<br />1) Jakiej wody trzeba użyć? Gorącej czy zimnej?<br />2) Czy należy wykorzystać cały kleik czy wystarczy posmarować chleb cienką warstwą kleiku?<br />3) Czy do przyrządzenia kleiku można użyć skrobii ziemniaczanej?gallica.anonimicahttps://www.blogger.com/profile/17161000661390867940noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-78653915237326740052014-03-03T20:05:34.967+01:002014-03-03T20:05:34.967+01:00Każdy chleb jest prawdziwy jeśli pieczony jest dla...Każdy chleb jest prawdziwy jeśli pieczony jest dla ludzi , problem pojawia się jeśli jedynym powodem jest zysk, wówczas , co często widać w supermarketach , z prawdziwym chlebem faktycznie niewiele ma wspólnego , pozdrawiamAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-78129009679627482372014-03-03T18:37:52.897+01:002014-03-03T18:37:52.897+01:00Wspaniałe i przydatne porady Panie Adamie.
Piekę ...Wspaniałe i przydatne porady Panie Adamie.<br /> Piekę chleby, ale to tak naprawdę Pan piecze prawdziwe CHLEBY, pozdrawiam serdecznie :)Urszula - Proste potrawyhttps://www.blogger.com/profile/06793387146692113223noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-13812510142527143762014-03-01T18:13:40.404+01:002014-03-01T18:13:40.404+01:00Cieszę się bardzo , że się przydałem :) kibicuję m...Cieszę się bardzo , że się przydałem :) kibicuję mocno twojej akcji NA ZAKWASIE I NA DROŻDŻACH, pozdrawiamAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-11336940236580778192014-03-01T12:53:58.712+01:002014-03-01T12:53:58.712+01:00Zainspirowałes mnie Adamie. Z prawdziwa przyjemnoś...Zainspirowałes mnie Adamie. Z prawdziwa przyjemnością upiekłam ten chleb już ze cztery razy. Akurat bocheneczek jest niewielki i znikał z dnia na dzień. Dzieki temu nabrałam jakiegoś doświadczenia. Raz przerósł, pękał co nieco, ale zawsze pyszny, z powtarzalnym miąższem. Znakomity! W przyszłym tygodniu pokusze sie o upieczenie większego, bo ładnie, długo daje sie dopiekać bez nadmiernego rumienienia.wislahttps://www.blogger.com/profile/02204226245400029210noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-77388117794885613812014-02-26T21:32:45.318+01:002014-02-26T21:32:45.318+01:00Dzięki , ale zobacz także jak upiekła sandomiersk...Dzięki , ale zobacz także jak upiekła sandomierski koleżanka z bloga SMAKOWE KUBKI - można i wcale nie jest to skomplikowane , no i nasze a nie amerykanckie Adam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-53893100227021977512014-02-26T20:41:24.960+01:002014-02-26T20:41:24.960+01:00Piękny chleb! Muszę spróbować taki zrobić. Piekę c...Piękny chleb! Muszę spróbować taki zrobić. Piekę chleb na zakwasie ale bez przepisu, na wyczucie i też wychodzi całkiem dobry ale Twój jest idealny!Daktyle w czekoladziehttps://www.blogger.com/profile/07717924974824231127noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-81525895440081081782014-02-25T21:21:40.395+01:002014-02-25T21:21:40.395+01:00Wobec tego zmieniam określenie i twierdzę, że mist...Wobec tego zmieniam określenie i twierdzę, że mistrzowsko realizujesz swoją pasję. Gratuluję.<br />Miło mi, że zdjęcia Ci się podobają, nie mam żadnego przygotowania fotograficznego, zdjęcia robię canonem, ale najczęściej ustawionym na automat.<br />Przyglądam się teraz chlebowi litewskiemu, pewnie go tez zrobię, bo bardzo lubię chleby ciemne z dodatkiem owoców ,ale muszę kupić słód żytni palony i w ogóle słód. <br />Pozdrawiam.SMAKOWE KUBKIhttps://www.blogger.com/profile/05868636172772218887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-11571028656014535972014-02-25T20:48:50.459+01:002014-02-25T20:48:50.459+01:00Bez cienia hipokryzji - nie jestem mistrzem , jam ...Bez cienia hipokryzji - nie jestem mistrzem , jam mam pasje ( co najmniej 2 poważne) i na ile mi zycie pozwala , staram się je realizować , co z kolei daje mi wiele przyjemności. Kompletnie nie zgadzam się z Twoją samooceną - chleb wyszedł Ci perfekcyjnie a powtórzę się : jakości i kompozycji fotografii można się od Ciebie uczyć , pozdrawiam CięAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-86295025610415157352014-02-25T18:26:19.256+01:002014-02-25T18:26:19.256+01:00Znowu witam i melduję posłusznie, jak obiecałam, ż...Znowu witam i melduję posłusznie, jak obiecałam, że chleb sandomierski upiekłam i choć nie dorównuje <br />chlebowi mojego Mistrza Adama, to i tak go opublikowałam , bo zarówno chleb jak i jego sposób wykonania, zasługuje na szczególną uwagę i rozpowszechnianie.<br />Przykro mi ,że Cię może zawiodłam, ale Ci dziękuję ,że mnie zachęciłeś do wypiekania również tych niełatwych chlebów.<a href="http://smakowekubki.com/2014/02/chleb-sandomierski-na-zakwasie-zytnim.html" rel="nofollow">Tu link do mojego chleba,zapraszam</a>SMAKOWE KUBKIhttps://www.blogger.com/profile/05868636172772218887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-23323924431280567592014-02-23T17:43:15.550+01:002014-02-23T17:43:15.550+01:00Prawdziwa przyjemność jest także po mojej stronie ...Prawdziwa przyjemność jest także po mojej stronie :) Zaczynasz od stosunkowo trudnych przepisów , w razie pytań czy problemów jestem i pomogę - daj znać - pozdrawiam i życzę Ci sukcesówAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-75836031065096546942014-02-23T14:53:59.106+01:002014-02-23T14:53:59.106+01:00Własnie dziś zaczęłam czule przemawiać i dopieszcz...Własnie dziś zaczęłam czule przemawiać i dopieszczać mój żytni zakwas , młody, bo od kwietnia 2013 go pielęgnuję, czyli już nie osesek, ale jeszcze niemowlę.<br />Będę wobec tego stałym Twoim gościem, bo nie mam odwagi robić cokolwiek na wyczucie, ale żeby Cię lepiej poznać od strony piekarniczej, już przygotowałam I fazę zaczynu do bułek owsianych ekstremalnych.<br />Będę je piec wcześniej niż chleb sandomierski, więc postaram się pochwalić nimi na swoim blogu, oczywiście z podaniem linku źródła przepisu, jeżeli czegoś nie schrzanię.<br />Bardzo Ci dziękuję za dokładne i starannie udokumentowane zdjęciami przepisy,życzę miłej niedzieli.<br />P.S.Ten drugi wczorajszy sandomierski też wspaniały, gratuluję.<br />SMAKOWE KUBKIhttps://www.blogger.com/profile/05868636172772218887noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-8383359639338477709.post-70174009076500525682014-02-22T18:43:58.401+01:002014-02-22T18:43:58.401+01:00Dokładnie tak jest w kwestii pęknięć :) a korzysta...Dokładnie tak jest w kwestii pęknięć :) a korzystam ze starej najmniej 10-letniej kuchenki w moim domu Amica Comfort , aby zaparować leję 200g wody bezpośrednio na spód piekarnika tuż po wsadzie chleba do piekarnika. Naprawdę czytając dość dużo postów i receptur w necie , najwięcej błędów dotyczy prowadzenia zakwasu - nie poganiać , starannie dozować wodę i korzystać z termometru. Inna sprawa to że każdy chleb ma swój charakter ten z pęknięciami także , pozdrawiam CięAdam Piekarzhttps://www.blogger.com/profile/03744644972916767316noreply@blogger.com